En lidelse, der kræver livslang diæt

Op mod 50.000 danskere har problemer med gluten, men FiberHUSK® gør det lettere at holde en glutenfri diæt. Med FiberHUSK® er det nemlig nemt at bage gode, skærefaste brød og boller af glutenfri melsorter. FiberHUSK® er et 100 % naturligt fiberprodukt baseret på Psyllium frøskaller, der indeholder 85 % fibre. Se vores lækre opskrifter på glutenfrit bagværk under opskrifter.

Hvad er glutenallergi?

Glutenallergi er en kronisk sygdom i tyndtarmen. Når man har glutenallergi, bliver man syg af at spise proteinet gluten, som findes i hvede, byg, rug og havre*. Glutenallergi kommer ofte i barndommen, men symptomerne kan opstå hele livet. Symptomer på glutenallergi kan være:

  • Meget luft i tarmen
  • Tynd afføring
  • Underernæring
  • Forstoppelse
  • Nedsat blodprocent
  • Ledsmerter
  • Vægttab
  • Træthed
  • Dårligt humør

Læs mere om glutenallergi på www.coeliaki.dk.

Hvad kan du selv gøre?

Når du har glutenallergi, er den eneste behandling at undgå gluten. Sygdommen kræver altså en livslang glutenfri diæt. Det betyder, at du ikke må spise hvede, rug, byg og havre*, og alle de fødevarer, der indeholder de kornsorter.

For glutenallergikeren og dennes familie betyder det ofte, at man laver det meste af sin mad fra bunden. Nogle gange er det dog besværligt og resultatet bliver ikke altid lige så godt med glutenfri meltyper, som med de glutenholdige. Det er blandt andet fordi gluten får dejen til at hæve og danner det fine netværk, der under bagningen får brødet til at holde formen, så det ikke falder sammen.

Når dej kan hæve, er det fordi gluten giver dejen en elastisk membran. Elasticiteten gør, at luftgasser ikke kan slippe ud af dejen. Brødet bliver altså luftigt, større og holder formen.

Naturlige glutenfri meltyper som hirse, majs, ris og boghvede er lige så næringsrige som glutenholdige kornsorter, men har en dårligere hæveevne og bagværk vil let smuldre. Det kræver stor nøjagtighed og gode køkkenredskaber at opnå et godt resultat med glutenfri bagning. Gær- og surdej skal røres længe (op til 20 min.) for at få brødet til at hænge godt sammen.

FiberHUSK® indeholder ikke gluten, men det forbedrer hæveevnen i glutenfri meltyper, så du får et mere sammenhængende brød, der ikke smuldrer. Som en ekstra bonus får du en mere fiberrig kost.

Du kan se forskellige glutenfri opskrifter med FiberHUSK® under opskrifter.

 

* Havre indeholder ikke i sig selv gluten, men produkter af havre indeholder ofte spor af gluten fra andre kornsorter og glutenallergikere bør holde sig til specialfremstillet havre.