En hyppig lidelse

Hver 10. dansker lider af irritabel tyktarm (også kaldet irriteret tyktarm, nervøs tyktarm eller tyktarmskatar). Ved irritabel tyktarm har man en ændret følesans og ændrede bevægelser i tyktarmen. Det er ikke farligt, men det kan være smertefuldt og generende.

Fibre stabiliserer tarmen, og HUSK® Psyllium-frøskaller letter derfor generne ved irritabel tyktarm.

Har du irritabel tyktarm, så har du formentlig ondt i maven med kolikagtige mavekneb. Din afføring er nogle gange hård og knoldet, andre gange har du diarré. Din mave puster sig ofte op, når du har spist, og du får det værst om aftenen. For en person med irritabel tyktarm kan en aften i selskab med gode venner eller familie derfor hurtigt blive til en pinsel, fordi flere retter mad, søde sager, sodavand, vin, øl og kaffe giver svære mavesmerter og tarmluft.

En dansk forskningsundersøgelse fra 2006 peger på, at sygdommen er en skjult forstoppelse. Afføringen hober sig op i tarmene og er længere tid om at komme gennem tarmene. Når afføringen bliver i tarmen i længere tid, så suges mere væske væk fra afføringen, som bliver hård og knoldet.

Du kan læse mere om irritabel tyktarm på www.netdoktor.dk.

Hvad kan du selv gøre?

Fibre stimulerer tarmens bevægelser og suger væske til sig. HUSK® Psyllium-frøskaller indeholder 85 % plantefibre, der opsuger væske og svulmer op. Det giver afføringen en blødere konsistens og tyktarmen noget at arbejde med. Du skal drikke rigeligt med væske, når du spiser ekstra fibre.

For at lette generne ved irritabel tyktarm er det vigtigt at få masser af motion og spise sundt – og især fiberrigt.

Det er også vigtigt, at du går på toilettet regelmæssigt. Det giver forstoppelse at holde på afføringen.

Nogle oplever, at bestemte fødevarer irriterer deres mave mere end andre. Hvis du oplever det, kan du prøve at undgå disse fødevarer i en periode.

HUSK® Psyllium-frøskaller er godkendt af Sundhedsstyrelsen som et naturlægemiddel til behandling af irritabel tyktarm, forstoppelse, diarré og forhøjet kolesterol.