Fordøjelsen – en fascinerende rejse
Ja, for når man lægger mundhule, spiserør, mavesæk, tyndtarm, tyktarm og endetarm sammen, ender vi oppe omkring den længde hos en voksen person.
Med til fordøjelsessystemet høre også leveren, galdeblæren og bugspytkirtlen, som producerer vigtige væsker, der nedbryder maden plus hjælper til at du kan optage næring.
Når maden slipper gaflen starter fordøjelsen
Fordøjelsen starter faktisk allerede med, at du tygger maden og på den måde deler den i langt mindre bidder. Når du tygger blander du samtidig maden med spyt, som bl.a. indeholder et enzym, der nedbryder kulhydrater. Herfra tager maden en tur gennem spiserøret ned i mavesækken, hvor mavemunden tager imod. Den lukker igen, når der ikke er mere mad på vej – medmindre den ikke helt fungerer, som den skal.
Lukker den ikke igen, kan det ske at mavesyre stiger op fra mavesækken og giver sure opstød, hvilket er ganske ubehageligt.
Mavesyren tager over
Maden bliver et stykke tid nede i maven, mens den bliver delt endnu mere, hvilket mavesyren bidrager til. Syren er ganske stærk og dræber de fleste bakterier i føden. Hvor længe maden bliver i din mave afhænger af, hvad du har indtaget.
Har du bare drukket væske, stryger den hurtigt videre. Var det noget med mange proteiner og fedt, der lå på tallerkenen, bliver maden længere i maven, mens mavesyren pukler.
Tarmvæggen – er en vigtig del af fordøjelsen
Når mavesækken har gjort sit arbejde passerer din mad videre til tyndtarmen, som er ca. 3-4 meter lang. Første del hedder tolvfingertarmen og her får maden både en omgang bugspyt og galdesyre, som sammen nedbryder kulhydrater, fedt og proteiner.
Nu er næringen i maden – som på dette tidspunkt kan være svær at genkende – klar til at blive optaget i kroppen. Det sker over de næste timer gennem tarmvæggen, som har en kæmpe overflade større end de fleste huse. Ca. 300 m2 for at være mere præcis.
Tyktarmen suger det sidste
Sidste stop inden endetarmen er tyktarmen, som er hjemsted for din tarmflora med over 100 billioner bakterier. Tyktarmen absorberer tarmindholdets vand, men også salte og mineraler. Selvom tyktarmen kun er ca. 1,5 meter lang, tager det ca. 24-48 timer at passere videre ud i endetarmen.
Går det endnu langsommere, er der risiko for hård mave opstår, men det er en helt anden historie. En 7 meter lang rejse over flere timer er forbi.
Din fordøjelse har udført sit arbejde og sørget for at du har energi – husk at passe godt på den!